Zingen is gezond onderzoek

gemengdkoor

Zingen is gezond

Zingen is gezond. Misschien voel je het zelf wel. Onder de douche je favoriete lied luid te zingen en je daarna lekker ontspannen te voelen. De stress uit je lijf. Of wanneer je bij een begrafenis een treurlied zingt die een diepe emotie bij je oproept. Of een stevige wandeling die gemakkelijker gaat wanneer je erbij zingt. Hoe kan dat?

Zingen is stress verlagend

Jaren geleden heeft een Duitse wetenschapper het bloed onderzocht van koorleden. Hij kwam tot de volgende conclusie. De concentratie van immuunglobuline A ( een proteïne die als afweerstof werken) en de hoeveelheid coritson (een hormoon tegen stress) nemen toe bij zingen. Zingen werkt volgens hem dus stress verlangend.

Een Zweedse onderzoeker vond iets anders opmerkelijks. De harten van koorzangers kloppen allemaal tegelijk en tijdens het zingen vertraagd je hartslag. Volgens hem is dat het gevolg van een gecontroleerde ademhaling. Hij hoopt in de toekomst nog te kunnen bewijzen dat zingen in een koor de bloeddruk zal verlagen.

Zingen is je ziel laten zien

We weten dat we rustig kunnen worden van zingen. Een baby wordt meestal ook rustig van zingen. Maar waarom zingen we dan niet de hele dag?

zingen is gezond

Dat durven we niet, we schamen ons. We gebruiken onze stem alleen om te praten, want met zingen laten we onze kwetsbaarheid zien. Dat vinden we eng. Kan je goed zingen dan is dat geen probleem, maar als je niet zo’n goede stem hebt is dat wel een probleem. Dat hebben we geleerd in ons leven. Misschien thuis of op school, maar zeker op tijdens de talentenjachten op TV. Je wordt afgerekend op het feit dat je niet goed kunt zingen. Dus als je niet goed kan zingen, houdt je je mond wel.

Maar toch? Zingen maakt blij. Want wie zingt kan niet piekeren. Met een simpel lied, een psalm of een smartlap kom je al heel snel bij je emoties. Door te zingen erken je wat echt van jouw is. Je klank kleur, je eigen hoogte en karakter van je stem. Kom je te weten wie je echt bent. Waar je hart is. Dat willen we toch allemaal, een verbinding maken met je hart?

uit: Nu.nl