Gedenkjaar van Beethoven

gedenkjaar van Beethoven

Gedenkjaar van Beethoven

Gedenkjaar van Beethoven – 2020! Beethoven is geboren 16 december 1770. Daarmee is het 250 jaar geleden dat hij geboren is. 2020 is daarom uitgeroepen tot het gedenkjaar van Beethoven. Ludwig van Beethoven wordt de meest invloedrijke  componist in de geschiedenis genoemd. De 9e symfonie van Beethoven staat op de Werelderfgoedlijst. ‘Ode aan de Wereld’ en het laatste deel van deze symfonie is opgenomen in het volkslied van de Europese Unie. Het instrumentale deel wel te verstaan. Beethoven overleed op 26 maart 1829

Dit gedenkjaar zullen veel koren en orkesten in de wereld, zijn belangrijkste werk, de 9e symfonie, weer uit voeren. Beethoven zelf vond Missa Solemnis zijn belangrijkste werk.

Beethoven vocal

De uitgeverij Carus-Verlag heeft een begin gemaakt om de koormuziek van Beethoven toegankelijker te maken.Hun Vocale Project Beethoven. In 2019 zijn al verschillende koorwerken aan dit project toegevoegd. Waaronder ‘Christus an Ölberge’. In 2020 wil Carus Verlag dit Beethoven project uitbreiden omdat dat het gedenkjaar van Beethoven wordt.

Jubileumeditie voor koren

Gedenkjaar van Beethoven

Speciaal voor het gedenkjaar van Beethoven brengt Carus Verlag in 2020 een Beethoven koorboek uit. Met maar liefst 41 seculieren en liturgische koorwerken. Dit koorboek biedt bijzonder aantrekkelijke arrangementen van Beethovens koormuziek. Waaronder de weinig bekende á capella werken en  piano uitvoeringen uit het koorsymfonie repertoire. Maar ook de erg bekende en populaire 9e van Beethoven. Het hoogte punt van dit stuk, de finale met solisten en koor is opnieuw herzien door Stefan Schuck. Zo wordt het beter speelbaar en uitvoerbaar. Er is special aandacht besteed aan de praktische behoeften van het koor en begeleiders. Zo is er bijvoorbeeld een vocale score XL (extra grote druk)

Beethoven muziek is namelijk moeilijk en ingewikkeld in te studeren. Het lijkt gemakkelijk in het gehoor liggende muziek. Maar schijn bedriegt. De koorbewerking in hoogte en laagte en tempowisselingen zijn erg moeilijk en vraagt veel van de zangers.

Daarom is er een meer praktijk gerichte versie bedacht. Met oefenmateriaal in de vorm van oefen CD’s  (Carus Choir Coach) en ondersteuning via een koor-app. Via tutorials van Carus-Verlag zullen de zangers optimaal kunnen genieten van het zingen van Beethovens geweldige muziek.

Kijk voor de Choral Collection en het Chorbuch:

Choral Collection Beethoven

Choral Collection Beethoven (Chorbuch)