Inzingen is belangrijk
Net zoals je voor het sporten je spieren opwarmt om blessures te voorkomen, is het belangrijk dat je je stem ‘opwarmt’ voor het zingen. Dit heet inzingen. Als je niet eerst in zingt, is het veel moeilijker om een mooi geluid te krijgen. Ook kun je last krijgen je stembanden over te belasten. Je krijgt dan sneller klachten zoals heesheid of slijm. Dus inzingen is héél belangrijk.
Tijs Krammer heeft vier boeken geschreven over inzingen van koren. Allemaal met oefeningen waarmee het samen zingen steeds leuker en mooier wordt. Het eerste boek is ‘Meerstemmig inzingen’. Hierin staan oefeningen die je eenstemmig in kunt studeren en al heel snel meerstemmig kunt maken. ‘Harmonisch inzingen’ is het vervolg op ‘Meerstemmig’ inzingen.
Het boek ‘Een en al oor’, staan oefening om naar elkaar te luisteren Ook heel belangrijk wanneer je in een koor zingt.
Als laatste is het boek ‘Ritmisch inzingen’. Hierin staan allerlei canons die snel en gemakkelijk aan te leren zijn. Deze staan in verschillende stijlen uit de lichte muziek in dit boek.
Van Blad Zingen
Dit boek leert en helpt de zanger met solfège. Solfège is notenleer, het trainen van het muzikale gehoor door middel van een zangoefening. Je kan misschien de noot op papier wel lezen, maar waarschijnlijk niet in een keer goed zingen. Zo vergaat het de meeste zangers. Daarom heeft Tijs Krammer ‘Van Blad Zingen’ ontwikkeld. Hierbij wordt een melodie gezongen zonder de tekst en met alleen gebruik van de naam van de gezongen noten. De bedoeling van deze oefeningen is om het muzikale gehoor te vergroten. De truc is namelijk om niet van noot naar noot te zingen, maar gevoel te krijgen voor de toonsoort waarin gezongen wordt. Met dit boek leer je al spelenderwijs elke toon van de toonladder te treffen
Arrangeren
Een boek over arrangeren. Wanneer je het stembereik van je koor kent, je weet welk nummer je wilt zingen en wie de lead krijgt, maar dan?
Arrangeren is een heel gepuzzel, maar je kunt het leren. In dit boek helpt Tijs Krammer je op weg. Met het boek Arrangeren voor koor en vocal group leer je over stemsoorten en bezettingen, ritmes, akkoordsymbolen, begeleidende stemmen en de basstem en nog veel meer. In dit boek staan geen oefeningen, alleen de theorie en muziekvoorbeelden.
Slagtechniek
Dirigeren is meer dan een beetje met een stokje de maat slaan. Als je niet weet hoe je de maat moet slaan, is het de vraag of je überhaupt wel aan dirigeren toe zal komen. Dit boek, ‘Slagtechniek voor koordirigent’, is voor de beginner en de ervaren dirigent een inspirerend en leerzaam boek. Met zorg is dit boek samengesteld, goed vorm gegeven slagfiguren die glashelder zijn en stimuleren om een persoonlijke slagtechniek te ontwikkelen. En er worden technieken geleerd zodat onregelmatige maatsoorten en drie- en vier slagmaat geen probleem meer is. Daarna wordt aandacht besteed aan hoe kan ik mijn koor harder of zachter laten zingen, waar is je linkerhand als je hem even niet gebruikt, hoe maar je contact met je zangers enzovoort. Een geweldig boek voor dirigenten die letterlijk hun handen uit de mouwen willen steken.
Tijs Krammer
Tijs Krammer heeft lichte muziek gestudeerd aan het Utrechtse Conservatorium. Vervolgens studeerde hij koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna volgde hij privé lessen vocal jazz en arrangeren in de VS.
Hij maakte van 200-2014 deel uit de van de a capalle groep Montezuma’s Revenge. Was oprichter van vele koren waaronder Be Sharp! en Divina. Op dit moment is hij muzikaal leider van Twelve.
Tijs was van 2008-2012 hoofddocent van de studie ‘Koorleider Lichte Muziek’ aan het Haarlems Conservatorium. Vanaf 2018 is hij verbonden als docent koordirectie aan het conservatorium in Amsterdam.
Ook arrangeert hij voor diverse vocal groups waaronder Intermezzo, The Gents en Wishfull Singing.
Hij heeft 7 boeken gepubliceerd zoals hierboven beschreven zijn.