Resultaat 1–20 van de 310 resultaten wordt getoond

Koormuziek Renaissance

De wedergeboorte van de klassieke oudheid, dat was de renaissance volgens Italiaanse humanisten onder andere. De klassieke oudheid werd steeds vaker als voorbeeld gesteld. Daarnaast deed men veel nieuwe ontdekkingen op het wetenschappelijke gebied. In de beeldende kunst kwam onder andere de klassieke oudheid weer terug en ging men hun werken signeren.

Bij de muziek duurde de renaissance van ongeveer 1400 tot 1600 en kan in twee periodes worden verdeeld: de vroege renaissance en de hoog renaissance.

In de renaissance waren de componisten nog steeds in dienst van een adellijk hof of de kerk, maar ze begonnen ook steeds vaker muziek voor zichzelf te maken. Tijdens de vroege renaissance kwam de Vlaamse polyfonie op. Dat is een muziekstijl van componisten rond Nederland en heeft te maken met meerstemmigheid. Tijdens de hoog renaissance was de Vlaamse polyfonie zich nog steeds aan het ontwikkelen en waren er componisten die het aantal stemmen uitbreidden tot veertig of meer. Maar langzamerhand werd de muziek homofoner: de noten van de verschillende stemmen werden steeds vaker gelijktijdig gezongen. Daarnaast ontwikkelde de meerkorigheid zich, net als zang die wordt uitgevoerd als solo’s of duetten met begeleiding. Deze ontwikkeling liep uiteindelijk door in de barok, waarin de opera ontstond.

Componisten uit deze periode zijn onder andere Orlando di Lasso, William Byrd en Giovanni Pierluigi da Palestrina.