Resultaat 1–20 van de 1421 resultaten wordt getoond

De romantiek was een reactie op de Verlichting en bij deze stroming werd de subjectieve ervaring als uitgangspunt genomen. Emotie, intuïtie, verbeelding en spontaniteit kwamen daardoor onder andere centraal te staan. De natuur nam ook een belangrijke plek in tijdens de romantiek. Bij de schilderkunst werd de werkelijkheid geïdealiseerd weergegeven en de natuur komt er ook weer in terug.

Ook in de muziek kwam deze 19e -eeuwse stroming terug. In deze periode maakten componisten steeds grotere composities, met steeds moeilijkere ritmes en meer noten. Ook werden de orkesten groter en werden er veel niet eerder toegepaste muziekinstrumenten gebruikt. In de muziek is veel drama en emotie te horen. Ook kwam de veel terugkerende thematiek de verheerlijking van de liefde terug, maar ook andere menselijke emoties zoals verdriet, vreugde, pijn en verlangen.

In deze periode waren componisten niet meer in dienst van de koning, of in dienst van iemand anders. Dus moesten ze hun muziek zelf verkopen. Daarnaast kreeg men nu de muziekopleiding aan conservatoria die betaald werden door de overheid.

Componisten uit deze periode zijn onder andere Hector Berlioz, Anton Bruckner en Johannes Brahms.