Toont alle 16 resultaten

Péteris Vasks, Letse componist, geboren op 16 april 1946 in Aizpute in Letland. Vasks is de zoon van een Baptistenpastor die erg bekend was in Letland. Vasks begon zijn muzikale loopbaan bij de plaatselijke muziekschool, daarna ging hij naar de Muziekacademie in Riga en de Muziekacademie van Litouwen.

Vasks heeft oude folkloristische elementen in zijn composities opgenomen. De werken hebben vaak strakke titels die verwijzen naar gebeurtenissen uit de natuur. Wat voor Vasks belangrijk is, is niet de poëzie over de natuur, de mens of een landschap, maar de relatie tussen de mens, natuur, de schoonheid van leven én de dreigende ecologische en morele ondergang van deze waarden. Deze aspecten wil hij in muziek uitdrukken. Vaak wordt verwezen naar Vasks biografie en daarmee het lijden van de Letse bevolking. Op 10-jarige leeftijd had hij al een koorlied geschreven als reactie op het lijden van de Letse bevolking die uit hun huizen werden gehaald en naar detentiekampen vervoerd. Het stuk Music for Fleeting Birds (koperkwintet) uit 1977 is bedoeld als hunkerende hoop om vrij te kunnen reizen, wat voor de Letse bevolking destijds niet mogelijk was in de toenmalige Sovjetbezetting. Terwijl Musica Dolorosa (strijkers) ontzettend persoonlijk is en een intense beschrijving van de dood van zijn zus.

Naast zijn instrumentale werken, de laatste tijd gaat zijn voorkeur uit naar strijkers, zit in zijn koor stukken ook verhalende kenmerken. Ze vormen een oproep naar de wereld over verzet tegen onmenselijk gedrag. Zemgale (1989) is bij voorbeeld een stuk voor gemengd koor, een gedicht dat verwijst naar een provincie in Letland welke symbool is geworden voor de deportatie van het Letse volk. Litene (1993, gemengd koor) is een koorballade die de moord op Letse officieren na de invasie van het Rode Leger in 1941) herdenkt. Door de extreme hoge en lage tonen in de zangpartijen worden de rel, schrik en geschreeuw gesymboliseerd.
In 1997 werd hij benoemd tot hoofdcomponist van het Stockholm Festival voor de Nieuwe Muziek. In 1998 werd hem de Letse Muziek Prijs toegekend voor zijn vioolconcert Distant Light.

In 1994 kreeg hij het erelidmaatschap van de Letse Academie voor de Wetenschap en in 2001 het lidmaatschap van de Koninklijke Zweedse Academie voor Muziek.

In 2001 was Péteris Vasks in Nederland op uitnodiging van de Doelen, het Rotterdams Conservatorium en Rotterdam Culturele Hoofstad van 2001. Hij leidde een masterclass compositie, begeleide uitvoering van zijn eigen werk en gaf visie op de ontwikkeling van eigentijdse muziek. In opdracht van de Doelen componeerde hij een nieuw werk voor strijkorkest, wat hij Viatore noemde.

Péteris Vasks woont en werkt in Riga als freelance componist.