Resultaat 1–20 van de 70 resultaten wordt getoond

Jean Sibelius was een Finse componist en violist. Hij wordt gezien als de grootste componist van zijn land.

Van jongs af aan speelde Sibelius viool en hij was hier erg goed in. Ook componeerde hij al kleine composities op jonge leeftijd. De focus van Sibelius bleef echter wel op het spelen van viool. Zijn droom was namelijk om carrière te maken als vioolvirtuoos. Na een aantal jaar besloot hij dat hij die droom niet zou vervullen en werd componist.

In 1893 componeerde Sibelius de Karelia Suite, deze suite was geïnspireerd door de plek waar Sibelius en zijn vrouw het jaar ervoor hun huwelijksreis doorbrachten. Het werk was een succes en in de jaren erna bracht hij meer succesvolle composities uit, waaronder Vårsång, Tuonelan joutsen (The Swan of Tuonela) en Finlandia. In deze tijd begon Sibelius ook aan zijn eerste symfonie.

In 1904 ging Sibelius met zijn gezin in hun nieuw gebouwde huis Ainola wonen. In dit huis componeerde Sibelius een heel aantal stukken, waaronder Pohjolan tytär (Pohjola’s Daughter). In de jaren hierna heeft hij ook nog meer symfonieën gecomponeerd, met de eerste eerder geschreven symfonie in totaal zeven. Men zegt dat Sibelius bezig zou zijn geweest met een achtste symfonie, maar dat is niet zeker. Wat wel zeker is, is dat Sibelius weinig meer componeerde na zijn zevende symfonie.

Tijdens zijn leven heeft Sibelius veel werken gecomponeerd, sommigen bekender dan anderen. Via onze site kun je de bladmuziek van zijn bekende en minder bekende werken in huis halen!