Resultaat 1–20 van de 78 resultaten wordt getoond

Robert Schumann is geboren in 1810 in Zwickau en hij was een Duitse componist ten tijde van de romantiek. Hij was het 5e kind in zijn gezin.

Toen Schumann nog maar zeven was kreeg hij zijn eerste pianoles. Zijn vader steunde de muzikaliteit van zijn zoon en hij kocht een vleugel. Daarnaast luisterde Schumanns vader graag naar zijn pianospel. Toen Robert nog maar 12 was schreef hij zijn eerste composities; Psalm 150 en Ouverture met koor. Ook schreef hij al jong gedichten, artikelen en toespraken. Omdat zijn vader boekhandelaar en uitgever was had Schumann toegang tot de nieuwste werken van bekende schrijvers en dichters in zijn tijd.

In 1826 pleegde de zus van Schumann zelfmoord, en een paar weken later stierf ook zijn vader. Daarna studeerde Schumann zonder veel belangstelling rechtswetenschap. Maar toen hij een concert van Niccolò Paganini bijwoonde besloot hij zich helemaal aan de muziek te wijden. Schumann ging dus piano studeren bij Friedrich Wieck, in die tijd maakte hij kennis met de dochter van Wieck: Clara. Met haar zou hij later trouwen. Ook heeft hij nog muziektheorie gestudeerd.

In 1834 richtte Schumann samen met Clara en een paar andere kunsternaars het Neue Zeitschrift für Musik op. Dit tijdschrift werd het voornaamste op het gebied van muziek. In dit tijdschrift schreef hij artikelen onder verschillende pseudoniemen.

Zoals al eerder gezegd zou Schumann met Clara trouwen. In 1840 gebeurde dat ook. In ditzelfde jaar werd hij tot eredoctor benoemd en kwam hij in aanraking met Franz Liszt. In dit jaar schreef hij ook 138 liederen. De eerste jaren van het huwelijk van Schumann waren de gelukkigste van zijn leven. In deze jaren ging hij ook symfonieën schrijven en andere stukken.

In 1844 verhuisde Schumann naar Dresden, waar hij ook verschillende stukken componeerde. 6 jaar later vertrok Schumann uit Dresden naar Düsseldorf. Daar werd hij stedelijk muziekdirecteur. Hij was erg ambitieus, het eerste concert was ook een succes. Maar hij kon de orkestleden daarna niet erg motiveren, wat niet erg goed uitpakte. In 1853 werd hij ontslagen. Daarna kreeg hij steeds meer last van gehoorhallucinaties, depressies en angstvisioenen. Rond die tijd sprong hij in de Rijn, maar hij werd gered door een schipper. Daarna werd hij in een inrichting voor geesteszieken opgenomen, waar hij tot zijn overlijden woonde.

Schumann hoorde bij de belangrijkste componisten van de Romantiek. Hij heeft veel composities en liederen geschreven waarvan veel bekend zijn geworden.