Resultaat 1–20 van de 227 resultaten wordt getoond

Franz Schubert is geboren in 1797 in Wenen. Zijn vader was onderwijzer en had uit twee huwelijken negentien kinderen. Toen Schubert 8 was kreeg hij vioolles van zijn vader en zanglessen van Michael Holzer. Schubert zong erg mooi, dus werd hij aangenomen als Sängerknabe bij de Weense hofkapel (bij een koor). Bij dit koor kreeg hij onder andere les van Salieri. Om te zorgen dat hij niet het leger in moest werd Schubert hulponderwijzer bij zijn vader op school. Toen de tijd voorbij was dat Schubert in het leger geroepen kon worden stopte hij overigens meteen met zijn baan, dit was in 1817.

In 1814 schreef Schubert zijn eerste lied: Gretchen am Spinnrade. Het jaar dat volgde was het meest productieve jaar van zijn leven. Hij schreef in dat jaar onder andere vier opera’s en 144 liederen.

Nadat Schubert als hulponderwijzer was gestopt moest anders in zijn onderhoud voorzien. Zo gaf hij een poos muzieklessen en ging ook als pianoleraar mee naar een landgoed in Hongarije. Toen Schubert weer terug in Wenen was woonde hij bij verschillende vrienden. Hij componeerde dan standaard van 6 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s middags.

In 1820 werd voor de eerste keer een Singspiel van Schubert opgevoerd: Die Zwillingsbrüder. In het jaar daarna kwam er een uitgave serie van zeventien stuks op de markt met liederen van Schubert. Maar op een gegeven moment besloot Schubert om alle eigendomsrechten te verkopen voor 800 gulden aan de uitgever die de administratie van zijn liederen verzorgde. Ook werd Schubert ziek, hij schreef dan ook zijn Rosamunde-muziek en de liederencyclus Die schöne Müllerin voor het grootste deel in het ziekenhuis.

Met de jaren werd de armoede waarin Schubert leefde steeds ondraaglijker voor hem. Hij bedelde soms zelfs bij zijn ouders om wat geld zodat hij kon eten. Hij besloot in 1828 op eigen risico een concert te geven waar alleen maar werken van hem werden gespeeld. Dit pakte goed voor hem uit en Schubert kocht van de opbrengst een piano en hij betaalde schulden af. In november van ditzelfde jaar bleek Schubert tyfus te hebben, waaraan hij op 31-jarige leeftijd overleed. In totaal heeft Schubert 988 stukken geschreven.