Toont alle 4 resultaten

Nikolay Rimsky-Korsakov was een Russische componist. Hij had een grote invloed op jongere componisten en was een meester in het orkestreren.

Als kind kreeg Rimsky-Korsakov al pianoles. Hij koos er echter voor om zich aan te sluiten bij de Russische Keizerlijke Marine en ging daarvoor naar school. Hoewel hij een ander carrièrepad wilde inslaan dan dat als componist of pianist, bleef hij tijdens zijn studie wel pianolessen volgen. Toen hij later op zee was besteedde hij zijn vrije tijd aan het componeren en als hij aan land kwam kreeg hij les van Mily Balakirev.

In 1871 werd Rimsky-Korsakov hoogleraar compositie en instrumentatie (orkestratie) aan het Conservatorium van Sint-Petersburg. Zelf deed hij daarvoor veel op gevoel en volgde zijn intuïtie, maar toen hij hoogleraar werd begon hij zich te verdiepen in de theorie en bestudeerde dat grondig. Een jaar nadat hij hoogleraar werd trouwde hij met Nadezhda Purgold.

Vanaf het jaar 1880 raakte hij bevriend met Belyayev. Daarnaast componeerde hij een heel aantal stukken, waaronder Capriccio Espagnol, Russian Easter Festival Ouverture en Scheherazade. Scheherazade wordt op veel verschillende manieren geschreven, naast Scheherazade wordt het ook geschreven als Sheherazade, Shéhérazade, Sjéhérazade en Sjecherezada.

Hiernaast raakte Rimsky-Korsakov steeds meer bevriend met Tsjaikovski, waar hij veel aan had. Maar Tsjaikovski stierf in 1893 en in het leven van Rimsky-Korsakov stierven daarnaast nog meer mensen in korte tijd. Hierdoor componeerde Rimsky-Korsakov een tijd niet.

Tussen 1899 en 1900 componeerde Rimsky-Korsakov de opera Tsaar Saltan, bij deze opera hoort het nummer De vlucht van de hommel (Flight of the Bumblebee), welke nu nog steeds erg bekend is. Hij bleef componeren tot zijn dood.

Rimsky-Korsakov was een veelzijdige componist. Via onze site kun je de bladmuziek van zijn werken in huis halen voor verschillende instrumenten. Waar wacht je dus nog op?