Resultaat 1–20 van de 30 resultaten wordt getoond

Mendelssohn kwam uit een rijke Joodse familie en werd geboren op 3 februari 1809. Toen hij zes jaar was kreeg hij al pianoles van zijn moeder, toen hij zeven was van Marie Bigot en weer een paar jaar later van Carl Friedrich Zelter. Toen Mendelssohn nog maar negen was trad hij op in een kamerconcert en voor zijn dertiende had hij al verschillende composities geschreven, waaronder het pianokwartet opus 1. Toen hij vijftien was componeerde Mendelssohn zijn eerste symfonie en toen hij zeventien was componeerde hij de ouverture voor Een midzomernachtsdroom (Shakespeare).

In 1829 nam Mendelssohn het initiatief om de Matthäus Passion te dirigeren, voor het eerst sinds Bachs dood. Hij trotseerde hierbij de felle tegenstand. De uitvoering van de Matthäus Passion was een groot succes. Gesterkt door dit succes begon Mendelssohn zijn eerste reis door Groot-Brittannië. Al zijn ervaringen vertaalde hij in muziek, maar ook in aquarellen en brieven naar huis. Mendelssohn was onder andere geïnspireerd door zijn bezoek aan het Holyrood Palace in Edinburgh en hij componeerde de opening voor het stuk wat uiteindelijk zijn Schotse Symfonie werd, welke hij zou opdragen aan koningin Victoria.

Mendelssohn trouwde in 1837 met Cécile Jeanrenaud, samen kregen ze vijf kinderen. In ditzelfde jaar dirigeerde Mendelssohn zijn oratorium Paulus op het Birmingham Festival. Paulus, net als het oratium Elias, waren beïnvloed door de muziek van Bach, die in de vergetelheid was geraakt. Mendelssohn heeft hem weer onder de aandacht van het publiek gebracht.

In 1840 begon Mendelssohn zijn gezondheid al te verzwakken en hij kreeg met de jaren steeds meer last van depressies. Toch ging hij gewoon door met componeren en werken en in 1841 vertrok hij naar Berlijn. Daar werd hij benoemd tot directeur van de muziekafdeling van de kunstacademie. Hij componeerde hier toneelmuziek voor verscheidene stukken in het Grieks, Engels en Frans. In 1842 keerde hij weer terug naar Leipzig en richtte daar het conservatorium op.

Nadat Mendelssohn in begin 1847 voor het laatst Engeland had bezocht, terwijl hij uitgeput en ziek was, ging hij via Zwitserland weer naar Leipzig terug. In deze tijd overleed zijn zus Fanny. Gebroken door haar dood schreef hij het Strijkkwartet in f kl.t., op.80. Drie maanden later, op 4 november, stierf Mendelssohn aan een hersenbloeding. Hij was nog maar 38 jaar oud en zwaar overwerkt.

Mendelssohn heeft in zijn leven veel gecomponeerd en was erg succesvol. Ook onderscheidde hij zich van andere romantici in zijn tijd. In zijn muziek liet hij elegantie en vakmanschap zien. Robert Schumann beschreef hem als de Mozart van de 19e eeuw.